Arhiva Evenimente

5 aprilie 2014

Cafenea CDPpsi ‘Apatia martorului sau de ce oamenii buni nu reactioneaza la raul din jur’

Efectul martor a fost demonstrat pentru prima data in 1968 de catre cercetatorii John Darley si Bibb Latane, elevi ai lui Stanley Milgram (realizatorul celebrului experiment Stanford – Stanford Prison Experiment) care au devenit interesati de fenomen dupa un asasinat petrecut la New York in 1964, in care 38 de martori nu au intervenit.

Darley si Latane au efectuat o serie de exeprimente care au avut ca rezultat unul ditnre cele mai puternice si cele mai replicabile experimente in psihologia sociala. Intr-un experiment tipic, subiectul se afla fie singur, fie intr-un grup cu alti subiecti sau complici ai experimentatorului. O situatie de urgenta este pusa in scena, iar cercetatorii masoara cat timp este necesar ca participantii sa intervina, in cazul in care intervin.

Aceste experimente au descoperit ca prezenta altora inhiba comportamentul de ajutor. Spre exemplu Latane si Rodin (1969) au pus in scena un experiment legat de o femeie aflata in pericol. Rezultatul a fost acela ca 70% ditnre participanti au cehmat sau au sarit in ajutorul femeii atunci cand au crezut ca aceasta a cazut si s-a lovit daca erau singuri in incapere, insa procentul a scazut la 40% atunci cand in incapere mai era prezenta inca o persoana.

29 martie 2014

Cafenea psi. CDPpsi. Tema lunii: ‘Apatia martorului sau de ce oamenii buni nu reactioneaza la raul din jur’

Efectul martor sau apatia martorului este un fenomen psiho-social care se refera la cazurile in care indivizii nu ofera nici un fel de ajutor unei victime atunci cand sunt de fata si alti oameni. Probabilitatea ca cineva sa acorde ajutor este invers proportionala cu numarul de oameni prezenti. Cu alte cuvinte, cu cat sunt mai multi martori, cu atat este mai putin probabil ca unul dintre ei sa intervina pentru a acorda ajutor. Exista cateva variabile care explica de ce se petrece fenomenul de apatie a martorului. Aceste variabile include: ambiguitatea situatiei, coeziunea grupului si difuziunea responsabilitatii.

15 martie 2014

Educatia – intre dresaj si parenting neconditionat

Diferitele modalitati in care le raspundem copiilor sunt determinate de experinta noastra anterioara, de cultura in care ne nastem, de perspectiva noastra asupra lumii.

Toti parintii isi doresc pentru copii lor ce este mai bun. Dar cati sunt dispusi sa isi paraseasca zona de confort? Cati prefera sa aleaga calea cea mai usoara? Nu intotdeuana calea cea mai usoara pentru parinte este si calea cea mai buna pentru copil.

22 februarie 2014

Cafenea psi. CDPpsi. Tema lunii: ‘Cum se simte copilul atunci cand il crestem’

Familiile prezentate in film traiesc in zone diferite ale lumii si sunt in situatii economice si sociale diferite. Cu toate acestea, filmul arata ca a avea si a creste un copil reprezinta o experinta universala. Parintii le raspund in aceleasi moduri progeniturilor lor, iar copii actioneaza si reactioneaza in moduri similare. Cand unul ditnre copii icnearca sa ia o sticla de plastic de la fratele sau mai mare, acesta din urma riposteaza, plansul si lupta pentru suprematie este un lucru adebarat pentru oricine a vazut doi copii jucandu-se. Asistam la aceeasi rivalitate si intr-o iurta din Mongolia si pe pamantul uscat din Namibia. Pe masura ce copii cresc, sunt hraniti si ingrijiti de mamele lor conform normelor culturale ale societatii in care traiesc. Copii fac baie, in America sub dus, in Mongiolia intr-un lighean in timp ce o capra fura cateva inghitituri pana ce este alungata de mama. Copii se tarasc si invata sa mearga prin acelasi process de incercare, eroare si, intr-un final, success.

Asemanarile in dezvoltarea copiilor sunt prezente, dar diferentele de comportament si de circumstante sar in evidenta.

25 ianuarie 2013

Cafenea psi. CDPpsi. Tema lunii: ‘Psihopatii printre noi”

Psihopat este un cant care suna infricosator si celel mai multe persoane il leaga de crime si fapte oribile. In presa se folosesc frecvent termenii de “criminal psihopat”, “spihopat ucigas in serie”, “psihopat violent”.

In realitate, psihopatia este o tulburare de comportament cu o prevalenta de aproximativ 1% din populatie si, din fericire, cazurile de psihopati care recurg la crime sunt rare. Cei mai multi dintre acestia duc vieti aparent normale. Ii intalnim in toate categoriile sociale.

Psihopatii sunt persoane a caror inteligenta este impecabila. Ceea ce nu functioneaza cum trebuie in cazul lor este partea emotionala. Aceasta dereglare predispune la acte iresponsabile. Chiar daca nu toate faptele ajung sub incidenta legii, ele in mod sigur ii afecteaza intr-o masura mai mare sau mai mica pe ceilalti.

15 iunie 2013

Grup de consiliere pentru parinti singuri

A fi parinte singur presupune o presiune imensa. Grupurile de consiliere pentru parinti reprezinta un mod de a invata cum sa faci fata acestei presiuni.