Ce este iubirea?

Potrivit teoriei triangulare a iubirii dezvoltată de către psihologul Robert Sternberg, iubirea constă în trei componente distincte, și anume: intimitate, pasiune și angajament.

Intimitatea este experiența entuziasmului pentru o altă persoană, care se naște din sentimente de apropiere și conectare. Implică dorința de a oferi și a primi suport emoțional și de a împărtăși cele mai profunde gânduri și experiențe.

Pasiunea, cea de a doua componentă, se referă la sentimente romantice intense și la dorința sexuală pentru o altă persoană. Psihologul Elaine Hatfield de la Universitatea din Hawaii, care a studiat timp de zeci de ani iubirea pasională și modalitățile acesteia de exprimare, definește iubirea pasională ca “emoție intensă” caracterizată printr-o dorinţă puternică de uniune cu o altă persoană.

Angajamentul, cea dea treia componentă a iubirii, cere luarea unei decizii. O decizie pe termen scurt implică dacă cineva iubește sau nu o altă persoană, în timp ce, decizia pe termen lung implică dorința de a menține relația în ciuda tuturor obstacolelor şi adversităţilor posibile.
Câtă iubire simte o persoană, depinde de forţa absolută a celor trei componente, iar acele cupluri care se potrivesc cel mai bine manifestă nivele de intimitate, pasiune și angajament similare.

Sternberg a identificat şapte „tipuri de iubire” diferite, bazate pe posibilităţile de combinaţie între intimitate, pasiune şi angajament existente într-o relaţie. De exemplu, Sternberg numeşte dragostea în care există angajament dar nu şi intimitate şi pasiune, „iubire fără conţinut”. Aceştia sunt oamenii pe care îi poţi vedea mâncând împreună în tăcere la restaurant, care se iubesc în mare măsură dintr-un sentiment de datorie sau din lipsă de opţiuni.

Dragostea unde există pasiune şi angajament dar nu şi intimitate este „iubire prostească”. Acestea sunt avansurile furtunoase care ard puternic la început, iar apoi se sting atunci când unul dintre parteneri, sau amândoi, ajung la trista constatare că nu au nimic în comun, în afară de sex, poate. „Iubirea de plăcere” este intimitatea fără pasiune sau angajament şi, după cum îi spune şi numele, caracterizează o prietenie strânsă. La polul opus, dragostea cu pasiune şi intimitate dar fără angajament este ceea ce Sternberg consideră „iubire romantică”. „Iubirea nebună” are pasiune dar nu şi intimitate sau angajament, în timp ce „iubirea prietenească” implică intimitate şi angajament, dar îi lipseşte pasiunea. Iubirea prietenească este destul de tipică pentru uniunile pe termen lung, în care dorinţa sexuală se estompează cu trecerea timpului şi instalarea familiarităţii, a obişnuinţei.

Bineînţeles, a şaptea şi ultima dintre tipurile de iubire descrise de Sternberg, este cea mai perfectă iubire dintre toate, „iubirea desăvârşită”, care este amestecul perfect dintre intimitate, pasiune şi angajament.

Puţine cupluri care sunt împreună de mult timp experimentează „Iubirea desăvârşită”. În cele mai multe relaţii, nivelul de intimitate, pasiune şi angajament descreşte cu trecerea timpului şi apariţia diferitelor circumstanţe. Nu este deloc neobişnuit pentru un cuplu ca pe parcursul relaţiei să experimenteze mai multe din aceste tipuri de iubire.

Tu ce tip de relaţie simţi că experimentezi în prezent cu partenerul tău/ partenera ta?

 

http://agorapsi.ro/forums/topic/cum-stai-cu-iubirea/

 

Psiholog-psihoterapeut

Dragoş Geamănă


·