Fii atent la poziţia obişnuită a corpului tău

Atitudinile mentale influențează postura corpului și funcționarea acestuia. Emoțiile tind să seteze anumite atitudini posturale, iar postura corpului influențează, la randul ei, emoțiile.
O persoană care este în mod constant nefericită dezvoltă o expresie permanentizată de încruntare a feței. O persoană agresivă tinde să-ți aplece capul spre înainte, iar în timp nu-ți mai poate schimba această poziție decât prin control conștient.

Dacă o persoană zâmbește tot timpul, acest fapt îi va afecta și personalitatea, iar în timp aceea persoană va ajunge într-o stare în care zâmbește și la nivel mental. Acest lucru este valabil si pentru posturi corporale mai profunde dar putin evidente.
Emoțiile determină ca expresia corporală să adopte o anumită poziție. La rândul ei, postura corpului întărește emoția.
Conform Dr. Alexander Lowen, în cartea sa Dinamica fizică a structurii de caracter, toate problemele nevrotice sunt dezvăluite de către structura și funcționarea corpului. “Nimic nu este atât de clar ca expresia limbajului corporal, o dată ce ai ajuns să o descifrezi”.

Nu doar atât însă. Posturile adoptate trezesc răspunsuri emoționale în partenerii de comunicare și, în consecință, trezesc atitudini și comportamente în acord cu emoțiile pe care aceștia le simt.
Pe scurt, încearcă să devii conștient de postura corpului tău și de emoțiile pe care această postură le comunică. Sunt acestea emoțiile pe care ți le dorești?

 

Psihoterapeut Dragoş Geamănă


·